Chcecie mieć zdrowe i piękne zęby? Jedzcie winogrona i pijcie sok z tych owoców - tak wykazują zaskakujące rezultaty badań naukowców z uniwersytetów w Madrycie i Bordeaux.

Francuscy i hiszpańscy naukowcy odkryli, że organiczne związki chemiczne zwane polifenolami, których duża ilość znajduje się w winogronach, wyjątkowo skutecznie zwalczają bakterie powodujące próchnicę.

Największym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe zęby nie jest jednak miąższ winogron, lecz ich skórka i pestki. Nie należy ich więc wypluwać, jedząc te owoce.

Rezultaty przeprowadzonych badań wskazują, że najbardziej skuteczne w walce z próchnicą są winogrona czerwone i czarne, które zawierają wielokrotnie więcej polifenoli. Najlepiej jeść świeże owoce, bo zawartość polifenoli w sokach spada w trakcie ich produkcji. Więcej tych organicznych składników jest w czerwonym winie, ale - jak sugerują badacze - znaczne zwiększenie spożycia alkoholu tylko po to, by dbać o zęby, byłoby z medycznego punktu widzenia nonsensem.

(j.)