Myśliwi i zbieracze epoki kamiennej nie żywili się wyłącznie mięsem. Najnowsze badania włoskich naukowców sugerują, że nasi dalecy przodkowie przegryzali to mięso bułką. Wskazują na to ślady, znalezione na kamieniach młyńskich sprzed 30 tysięcy lat. Opisano je w najnowszym numerze czasopisma "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Naukowcy z Italian Institute of Prehistory and Early History we Florencji badali żarna, znalezione na terenie Włoch, Rosji i Czech. Analizowali ich kształt i zgromadzone na nich pozostałości tkanki roślinnej, między innymi ziarna skrobi. Okazało się, że rzeczywiście te kamienne narzędzia były używane do mielenia ziaren roślin takich, jak pokrzywiec szorstkowłosy i kłosownica.

Te wyniki sugerują, że nasi przodkowie jedli potrawy bogate w węglowodany już około 20 tysięcy lat przed początkami rolnictwa. Do wytwarzania mąki używali roślin powszechnie występujących w ich otoczeniu, znacznie wcześniej, niż nauczyli się je uprawiać.

Zdaniem paleoantropologów, dalsze badania mogą pokazać, że pierwotni ludzie korzystali z pokarmów roślinnych jeszcze wcześniej. Prawdopodobnie ich zdrowiu nie służyłaby dieta oparta wyłącznie na mięsie.