Drób, który nie będzie mógł być eksportowany z Polski do krajów Unii Europejskiej, będzie można sprzedawać w naszym kraju – usłyszała w Brukseli korespondentka RMF FM. UE wprowadziła zakaz sprzedaży ptactwa z około tysiąca polskich gospodarstw z pięciu zapowietrzonych powiatów.

Unijni weterynarze zdecydowali, że zakaz, który ma związek z wykryciem pod Płockiem dwóch ognisk ptasiej grypy, będzie obowiązywał co najmniej do końca grudnia.

Mięso będzie mogło być sprzedawane w takich powiatach jak: sierpecki, włocławski, gostyński, lipieński i płocki. Producenci nie będą mogli sprzedawać go za granicę; nie będą mogli także jeździć do dalej położonych rzeźni.

Sanepid opublikował listę sklepów, do których trafiło podejrzane mięso

Sanepid opublikował listę sklepów na terenie województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego, do których trafiło mięso z ferm, gdzie wykryto wirusa H5N1. To między innymi sklepy w Gdyni, Gdańsku i Olsztynie. czytaj więcej

Drób, który trafi do sklepów, będzie specjalnie opieczętowany. Decyzja unijnych weterynarzy zapewne została podjęta na wniosek strony polskiej, która chce zminimalizować straty ekonomiczne producentów. Unii wystarczy natomiast zapewnienie, że mięso nie zostanie wyeksportowane.

Wirus H5N1, który pojawił się w Azji Południowo-Wschodniej w 2003 roku, może być zabójczy dla ludzi. Dotychczas zmarło około 200 osób zarażonych wirusem, najwięcej w Indonezji i Wietnamie. Chiny zarejestrowały kilkanaście śmiertelnych ofiar ptasiej grypy.

W Polsce pierwszy przypadek obecności wirusa H5N1 ptasiej grypy odnotowano w ubiegłym roku. Na początku marca 2006 r. ten niebezpieczny szczep stwierdzono u łabędzi na Bulwarze Filadelfijskim w Toruniu.