Komisja Europejska domaga się od Polski wyjaśnień w sprawie podrabianego suszu jajecznego. Jak dowiedziała się nasza korespondentka Katarzyna Szymańska-Borginon, podejrzany produkt w swoich produktach wykryli Czesi i poinformowali o tym Brukselę.

Rzecznik Komisji Europejskiej Frederick Vincent powiedział naszej dziennikarce, że początkowo Polska twierdziła, że firma produkująca susz w ogóle go nie eksportowała. Jednak władze Czech poinformowały, że polski susz trafił na czeski rynek. Wczoraj Bruksela zażądała od Polski wyjaśnień.

Urzędnicy Komisji chcą wiedzieć więcej na temat zagrożenia, przeprowadzonych testów, pochodzenia oraz gdzie i komu ten susz był sprzedawany. Strona polska twierdzi, że już 15 marca wysyłała alarm do systemu wczesnego ostrzegania o zagrożeniach RASFF, i że to Bruksela obniżyła rangę zagrożenia. Alarm - oznaczałby, że susz stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a informacja, że takiego bezpośredniego zagrożenia nie ma, bo np. produkt był podgrzewany w wysokiej temperaturze.

W każdym razie dla Komisji Europejskiej - polskie wyjaśnienia są - niewystarczające.

Podrabiany susz szkodliwy dla zdrowia

Nielegalny susz jajeczny - jak ujawnił nasz dziennikarz - wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców; było to możliwe dzięki fałszowaniu wyników badań weterynaryjnych. Ich firmy zostały zamknięte. W sprawie produkcji aresztowano 56-letniego mieszkańca Kalisza. Grozi mu kara do 10 lat więzienia. Trudno na razie ustalić, ile proszku wprowadzono na rynek. Informacje o tym są cały czas nadsyłane. Wiadomo, że susz trafiał także na eksport.

W fałszowanym suszu z Wielkopolski były niebezpieczne bakterie. Zamknięte firmy skupowały w dużych ilościach nieświeże jaja. Taki proceder mógł trwać nawet przez 5 lat. Biegli, którzy zbadali w laboratorium niewielką partię wyprodukowanego proszku, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofano ponad 300 ton żywności, do produkcji której wykorzystywano podrabiany susz.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka.