Zakład przetwórstwa mięsnego ze Śląska wycofuje ze sprzedaży partię towaru, w której może być konina. Firmę produkującą hamburgery kontrolowały śląskie służby weterynaryjne.

Kontrolę wszczęto po tym, jak Czesi poinformowali, że hamburgery ze śląskiego zakładu zawierają koninę. Inspektorzy zabezpieczyli kilkadziesiąt kilogramów mięsa z podejrzanej partii. Próbki do badań wysłali do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Wyniki będą znane za kilka dni.

Rzeczniczka Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Katowicach Beata Kowalewska poinformowała, że w kontrolowanym zakładzie inspektorzy wzięli też pod lupę dokumenty dotyczące zakupu surowców i wywozu hamburgerów na rynek czeski. Wiadomo, że firma ze Śląska sprowadzała do produkcji hamburgerów mięso spoza województwa.

Według dotychczasowych ustaleń, podejrzana partia to ponad 3 tony mięsa.