Polskie mleczarnie i rzeźnie dostaną dodatkowy czas, by dostosować się do unijnych standardów. KE zgodziła się na okresy przejściowe dla kolejnych 250 zakładów. Wcześniej podobne ulgi przyznano ponad 500 rzeźniom i mleczarniom.

Od 1 maja na naszych półkach sklepowych pojawią się 2 kategorie żywności.

Zakłady, które nie będą spełniały unijnych norm, będą musiały znakować produkowaną żywność kwadratem. Będzie to oznaczało, że produkt może być sprzedawany wyłącznie na terenie Polski. Żywność z kwadratem będzie produkować ponad 700 przedsiębiorstw.

Te, które są przystosowane do unijnych norm, będą znakowały swoje produkty owalem – tylko je będzie można sprzedawać za granicą.

Komisja Europejska zapewnia, że żywność oznakowana kwadratem nie jest szkodliwa dla zdrowia, a chodzi jedynie o normy techniczne. Nie tłumaczy jednak, dlaczego będą ją mogli jeść tylko Polacy.

Na przełomie stycznia i lutego unijni eksperci przeprowadzili największą i ostatnią przed wejściem Polski do UE inspekcję naszych rzeźni i mleczarni. W zakładach tych wciąż jest wiele uchybień - brukselska korespondentka RMF dotarła już do raportu. czytaj więcej

Mimo ustępstw KE dostosowanie do unijnych norm spowodowało zamknięcie prawie 1,5 tys. zakładów w Polsce.