Niemal miliard złotych w handlu i prawie 4 miliardy litrów na talerzu. Polacy lubią zupę jak nikt na świecie - informuje "Puls Biznesu".

Rocznie zjadamy 3,8 miliarda litrów zup, czyli aż 103 litry na osobę - razem z zupami domowymi. Lepszego wyniku nikt na świecie nie zdobył. Handlowa część tej kategorii to 921 miliony złotych (dane Nielsena za okres grudzień 2011 - listopad 2012). Najwięcej kupujemy zup chińskich i tzw. do zagotowania.

Według Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, popularność zup to kwestia tradycji. Zupa jest bardzo mocno wpisana w zwyczaje żywieniowe Polaków, co widać chociażby po restauracyjnym menu, w którym zup jest znacznie więcej niż w restauracjach za granicą - dodaje Andrzej Gantner.

Jego zdaniem, dzięki popularności zup mogły się rozwinąć inne spożywcze rynki. Ogromnemu spożyciu zup zawdzięczamy np. duży rynek makaronów, którego fundamentem są właśnie dodawane do nich nitki, a nie spaghetti -wyjaśnia ekspert.

Mimo upodobania do zup, z roku na rok Polacy jedzą ich niewiele więcej. W ubiegłym roku rynek urósł ilościowo tylko o 1 procent.

(bs)