W ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe – wynika z analizy koszyka zakupowego, przekazał ekspert rynku Maciej Kmera. Jak dodaje, widać już pierwsze symptomy świątecznego czasu w handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami, ale na razie kupowane są "produkty, które mogą trochę poleżeć jak kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki".

Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen - wyjaśnił ekspert. Dodał, że buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najwięcej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.); zaś cena buraków ćwikłowych wzrosła z O,70 zł/kg do 1,5 zł/kg (o 98 proc.).

Ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.

Owoce krajowe potaniały. Najbardziej jabłka

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych - o tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo. Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. - zauważył analityk.

Droższe warzywa i owoce z importu

W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw - o ponad 25 proc.

Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw - najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.)

Wyższe ceny warzyw kapustnych, Brakuje krajowej rzodkiewki

Kmera podsumowując sytuację na rynku warzyw w Broniszach podkreślił, że nie ma problemów z zaopatrzeniem, ale trzeba się liczyć z wyższymi cenami na warzywa kapustne. Ponadto obserwowany jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate).

Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii - powód, to brak konkurencji z strony Turcji w tych asortymentach. Obecnie cukinia w hurcie kosztuje średnio 13 zł/kg, a bakłażan - 11 zł/kg.

Ekspert wyjaśnił, że polscy importerzy sprowadzają na ogół warzywa spod osłon z Hiszpanii, która wyspecjalizowała się w tego rodzaju produkcji. Od niedawna ich konkurentem stała się Turcja, która oferuje nieco tańsze warzywa. Stąd też firmy, które sprowadziły duże ilości papryki i pomidorów z Hiszpanii znaleźli się "pod silną presją importerów z warzyw Turcji (papryka hiszpańska wyprzedawana poniżej kosztu zakupu, czyli zamiast planowanej ceny 9 zł/kg muszą zadowolić się 7,5 zł/kg)."

Na rynku owoców podaż i ceny jabłek i gruszek stabilne. Jest też szeroka oferta cytrusów z Hiszpanii, Włoch, Grecji i Turcji.