Warzywa, soki, mięso, margaryna, chleb, przyprawy, a nawet jajka - to wszystko możemy przechowywać w domowej zamrażarce. Niektóre z tych produktów mają jednak ograniczony termin, w którym po zamrażaniu nadają się do jedzenia. Amerykanie zrobili więc zestawienie - co i jak długo możemy przechowywać w zamrażalniku.

Warzywa, soki, mięso, margaryna, chleb, przyprawy, a nawet jajka - to wszystko możemy przechowywać w domowej zamrażarce. Niektóre z tych produktów mają jednak ograniczony termin, w którym po zamrażaniu nadają się do jedzenia. Amerykanie zrobili więc zestawienie - co i jak długo możemy przechowywać w zamrażalniku.
Mrożenie pozwala zahamować rozwój bakterii w jedzeniu /THOMAS EISENHUTH /PAP/EPA

Mrożenie pozwala zahamować rozwój bakterii w jedzeniu, więc termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Nie jest on jednak nieograniczony - część produktów można przechowywać zaledwie miesiąc, a część nawet przez rok. Ważny jest jednak sposób zamrażania i przechowywania. Jak wyliczyła amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, optymalna temperatura w zamrażalce to -18 stopni. Warto też pamiętać, że jedzenie powinno być zawinięte szczelnie z widoczną informacją, kiedy zostało zamrożone.

Na stronie freezerlabels.net pojawiło się specjalne zestawienie produktów z opisem, jak długo mogą one leżeć w naszych zamrażalkach (terminy podano w miesiącach).

I tak w dziale chleb i desery wymieniono:

- Chleb 2-3

- Ciasto na chleb 1

- Upieczone ciastka 6-8

- Ciasto bez polewy 2-3, z polewą 1

- Ciasta z owocami 2-4

- Sernik 2-3

- Upieczone muffiny 6-12

- Naleśniki 3

-  Gofry 1

Mięso:

- Jagnięcina i cielęcina 9

- Kotlety wieprzowe 4-6

- Steki 6-12

- Gulasz wołowy 4-6

- Pieczeń wołowa  12

- Kurczak i indyk w całości 12

- Kurczak i indyk w kawałkach 9

- Podroby 3-4

- Szynka gotowana 2

- Szynka w puszce (otwarta) 1-2

- Kiełbasa 1-2

- Drób po przeróbce (np. nuggetsy) 1-3

Ryby i owoce morza:

- Ryba ugotowana na parze 6

- Ryba smażona 4-6

- Ryb wędzona 2

- Krewetki, mule, ostrygi 3-6

Nabiał:

- Masło 6-9

- Margaryna 12

- Serek wiejski 1

- Sery 6

- Lody 2

- Jogurt 1-2

- Jajka (bez skorupek) 1

Owoce i warzywa:

- Cytrusy 3

- Pozostałe owoce 9-12

- Orzechy 3

- Warzywa 8-12

Napoje (nie w szklanych butelkach):

- Mleko 3-6

- Sok wyciskany 6

- Sok z koncentratu 12

Pozostałe:

- Ugotowany ryż 3

- Ugotowany makaron 2

- Pizza 1-2

- Zioła 12

Wymieniono też produkty, których mrozić nie wolno: produkty pakowane próżniowo, jajka w skorupkach, jajka na twardo, kawa, majonez, śmietana, sałatki, dressingi, nieotwarte konserwy, płatki, jabłka, melony, bakłażany, sałata, ziemniaki (z wyjątkiem puree i frytek), piwo i napoje gazowane.