Belgijska Agencja Żywności (AFSCA) opublikowała nietypowy komunikat. Wyjaśnia w nim, że niektóre przeterminowane produkty spożywcze nadają się do spożycia. Chodzi z jednej strony o ochronę konsumenta, a z drugiej o zapobieganie marnotrawienia żywności.

Belgijskie supermarkety wycofują i przeznaczają do utylizacji zbyt wiele produktów, zamiast dostarczać je bankom żywności, które mogą wykorzystać je w stołówkach charytatywnych. Agencja bardzo szczegółowo opisuje, które z artykułów nadają się jeszcze do spożycia po upływie terminu przydatności.

Zdaniem Agencji do roku po upływie terminu przydatności można spożywać sól, cukier, mąkę, makarony, ryż, kawę i herbatę. Natomiast dwa miesiące po upływie terminu do spożycia nadają się jeszcze suche ciastka, czekolada, olej, masło czekoladowe czy orzechowe i płatki kukurydziane. Oczywiście, produkty te powinny być odpowiednio przechowywane, a opakowanie - nieuszkodzone. Agencja radzi, by zamrozić niektóre produkty. Trzeba jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed upływem terminu ważności.

Zamrozić można także chleb, a potem najlepiej spożyć go po upływie 2-3 tygodni. Przy mrożeniu, jak przypomina Agencja, należy pamiętać, że temperatura powinna wynosić co najmniej -18C.

Natomiast nigdy nie należy jeść przeterminowanych wędlin, mięsa, ryb czy jajek. Te produkty można zjeść najdalej w dniu upływu terminu.

Wytyczne przedstawione przez Agencję skierowane są przede wszystkim do banków żywnościowych, ale mogą skorzystać z nich także osoby, które chcą trochę zaoszczędzić i kupić produkty po cenie promocyjnej.