"Bary mleczne to portret polskiego społeczeństwa", pisze "The Economist". Dziennikarze tego brytyjskiego tygodnika napisali o fenomenie barów mlecznych w Polsce. Według autorów artykułu bary, których tradycja sięga czasów komunizmu, starają się dostosować do nowych czasów i zwyczajów kulinarnych. Kolejnym wyzwaniem dla tego typu miejsc może być również zmniejszenie rządowych dotacji - w 2025 r. bary mleczne dostaną 11 milionów złotych mniej. "Jeszcze nas trochę zostało i ci, co zostali, spełniają swoją misję i walczymy z przeciwnościami, bo to jest taka raczej misja społeczna, niż jakiś biznes kokosowy" - mówiła w rozmowie z Marcinem Jędrychem na antenie Radia RMF24 Nina Król-Rączka, specjalistka ds. gastronomii z nowohuckiej spółdzielni "Społem".
Niedziela, 5 stycznia

Podcast: Rozmowy w Radiu RMF24

Dziennikarze Radia RMF24 wraz z ekspertami rzeczowo i konkretnie komentują najważniejsze tematy; tłumaczą zawiłości polityki i ekonomii; pomagają zrozumieć, co dzieje się w Polsce i na świecie. Szukasz więcej informacji? To podcast dla Ciebie!
Radio Muzyka Fakty