Uważaj, czy podejmujesz decyzję przed, czy po jedzeniu. Badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Dakoty sugerują, że nasz wybór silnie zależy od... poziomu glukozy we krwi.

Wcześniejsze badania pokazywały już, że wyższy poziom glukozy we krwi, większa ilość dostępnej energii, sprzyja myśleniu, które jest procesem dość energochłonnym. Teraz okazuje się, że w tej samej sprawie możemy podjąć odmienną decyzje, w zależności od tego, czy jesteśmy głodni, czy najedzeni.

Jak donosi czasopismo "Psychological Science", sprawdzono to, na grupie ochotników, którym podawano napoje z glukozą lub bez i pytano potem, czy chcą otrzymać natychmiast małą sumę pieniędzy, czy gotowi są poczekać parę dni na nieco wyższą wypłatę. Okazuje się, że mając wyższy poziom cukru we krwi, więcej dostępnej energii, bardziej myślimy o przyszłości i skłonni jesteśmy podejmować decyzje, który przyniosą nam korzyść w dłuższej perspektywie. Głodni decydujemy się raczej na mniejsze, ale natychmiastowe zyski.

Może to mieć daleko idące konsekwencje. Popularność napojów zawierających sztuczne słodziki sprawia, że u wielu osób poziom glukozy we krwi może być zbyt niski, co z kolei może prowadzić do podejmowania mniej przemyślanych decyzji. Nie wyklucza się też, że monitorowanie poziomu glukozy może pomóc w zwalczaniu innego typu impulsywnych zachowań, w tym anoreksji, uzależnienia od narkotyków, czy nałogu hazardowego.