Tu powstaje olej rydzowy

Dodano: Sobota, 30 listopada 2013 (07:40)

W Śmiłowie koło Szamotuł państwo Krystyna i Jerzy Justowie z synem i synową stworzyli rodzinną firmę wyjątkowa na skalę kraju. Na zimno tłoczą olej. Najbardziej specyficzny jest olej rydzowy. Nazwa kojarzy się z gatunkiem grzybów, ale ten roślinny olej sałatkowy powstaje z nasion lnianki. Lnianka to zapomniana roślina oleista wyparta przez rzepak. Tymczasem pierwsze ślady korzystania z oleju lniankowego znaleziono w Biskupinie, w tamtejszej osadzie prasłowiańskiej. Olej rydzowy powstaje na wyjątkowej maszynie – to zachowany sprzęt sprzed 100 lat. Wychodzący, a dosłownie „wypływający”, z niej olej od ponad 4 lat jest na liście produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Oleju rydzowego nikt inny w Polsce nie tłoczy. Zawiera wielką ilość (90%) kwasów nienasyconych, niezwykle korzystnych dla diety i zdrowia człowieka. W rejonie Szamotuł ten olej jest chętnie stosowany do sałatek, posolonej cebulki, ziemniaków, chleba, śledzi i podobnych potraw.


Radio Muzyka Fakty