Dziś obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania. A to oznacza, że – przynajmniej dziś - mówimy „nie” hot-dogom, hamburgerom i wszelkiego rodzaju fast foodom. Może i smakują, ale zdrowe dla naszego organizmu nie są.

Krzysztof Kot: Ile pochłaniamy kalorii np. w hamburgerach?

Grzegorz Kowaluk, dietetyk: Dwa hamburgery to nawet 1200 kalorii, czyli tyle ile dieta dla odchudzających się. Pizza, czy hot-dog to dodatkowe 400-500 kalorii. Jak do tego dodamy napoje typu cola, to możemy pochłonąć kalorie potrzebne nam na kilka dni. Do tego jeśli zjemy pizzę na kolację to jest to tragedia dla organizmu. Zwłaszcza, jeśli jemy nieregularnie w ciągu dnia. Organizm jedzie na rezerwie i na kolacje, wtedy kiedy tego nie potrzebujemy, przyjmujemy ogromną bombę kaloryczną. Po pierwsze - organizm chętnie odkłada, bo wreszcie dostał pożywienie. Po drugie - spala to przez wiele godzin.

Zobacz również:

Jak dużo to ćwiczeń - te 500-600 kalorii?

Treningu siłowego możemy przyjąć 3 godziny, ewentualnie dobrą godzinę biegania. Tyle spalamy dwa hamburgery, ale mówimy o dobrym tempie biegania. Można powiedzieć wyczynowego. Ktoś, kto na co dzień nie ćwiczy, nie da rady. On będzie te dwa hamburgery spalał cały dzień. Komuś kto trenuje na co dzień intensywnie, to od czasu do czasu hamburger nie zaszkodzi.

Jak powinniśmy jeść zdrowo?

Jak najmniej produktów złożonych, wysoko przetworzonych. Jak najmniej tłuszczy prostych, także słodyczy. Panierka nie wchodzi w rachubę, a już na pewno unikajmy łączenia smażonego z ziemniakami, ryżem. To są bomby kaloryczne. Podobne kalorycznie grupy połączone są w pizzy, hamburgerach, hot dogach - to eksplozja.

Posiłki powinny być spożywane regularnie - 5 dziennie, co 3 godziny. Jedzmy regularne, o stałych porach każdego dnia. Organizm na zasadzie odruchu bezwarunkowego czuje, że dostanie posiłek i przygotowuje się wcześniej do trawienia. Lepiej i szybciej trawi, i co najważniejsze, nie magazynuje. W ten sposób on sam pozbywa się tkanki tłuszczowej.