„Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i ta jesień…” – śpiewał niegdyś Wiesław Michnikowski z Kabaretu Starszych Panów. Dla zmartwionych kończącym się sezonem na pomidory mamy trzy przepisy. Pomogą nam cieszyć się smakiem tych warzyw podczas zimowych miesięcy.

Relish z zielonych pomidorów

Bardzo wyrazisty w smaku sos, który może być świetnym dodatkiem do makaronów i wielu przystawek. Dzięki gorczycy jest pikantny. Ocet winny dodaje mu odrobiny kwaśnego posmaku.

Składniki na około 5-6 słoików: 10 zielonych pomidorów, 5 zielonych papryk, 2 żółte papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, łyżka soli, szklanka cukru;

Przygotowanie: Sparzone pomidory kroimy, podobnie jak paprykę, oczyszczoną wcześniej z gniazd nasiennych. Kroimy czosnek i cebulę. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Powstały sos przenosimy na ok. pół godziny do durszlaka wyłożonego np. gazą. W ten sposób uda nam się pozbyć nadmiaru wody. Sos przekładamy do garnka i dodajemy do niego gorczycę, sól, ocet winny i cukier. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż zacznie wrzeć. Sos przekładamy do wyparzonych słoików: każdy wypełniamy po brzegi, tak by nie mogły się przebić pęcherzyki powietrza. Następnie w dużym garnku, na dnie którego umieszczamy wkładkę izolacyjną, zagotowujemy wodę. Następnie, za pomocą szczypiec ostrożnie wkładamy słoiki do garnka - tak, by znajdowały się całkowicie pod wodą. Gotujemy je około pół godziny. Później ostrożnie wykładamy, aż ostygną.

Suszone pomidory w oleju z kaparami

Znakomita przekąska, przywołująca na myśl smak i zapach lata. Bardzo aromatyczna, dzięki kaparom wyrazista w smaku.

Składniki na około 5 słoiczków: 2 kg pomidorów pelati, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek kaparów, przyprawy w proszku: bazylia, oregano, rozmaryn, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek;

Wykonanie: Pomidory myjemy, pozbawiamy ich szypułek i dzielimy wzdłuż. Solimy i układamy na ruszcie, który wkładamy do nagrzanego do około 60 stopni piekarnika. Pod ruszt koniecznie kładziemy blachę wyłożoną folią aluminiową. Pomidory suszymy około 7-10 godzin, do momentu aż nie będą miały w sobie soku. Co jakiś czas można uchylić drzwiczki piekarnika, by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Gotowe pomidory układamy w słoikach. Do każdego dajemy: czosnek, liście świeżej bazylii, gałązkę oregano, łyżeczkę kaparów, po trzy ziarna pieprzu czarnego. Zalewamy ostrożnie podgrzaną oliwą z oliwek. Zakręcamy słoiki (musimy  pamiętać o wyparzeniu nakrętek) i odwracamy do góry dnem.

Keczup domowej roboty:

Rewelacyjny dodatek do pizzy czy frytek. Tak pyszny, że już nigdy nie będziemy chcieli sięgnąć po ten ze sklepowych półek.

Składniki: 3 kg pomidorów, 0,5 kg cebuli, 1 kg papryki czerwonej, ½ szklanki octu, szklanka cukru, 3-4 łyżki soli, 3 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie: Obrane ze skórki pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojoną w pióra cebulą i papryką miksujemy w blenderze. Gładką masę przelewamy do dużego rondla, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, zdejmujemy przykrywkę i od czasu do czasu mieszamy. Po około 3-4 godzinach keczup powinien osiągnąć właściwą gęstość. Przed przelaniem do słoiczków wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Słoiki odwracamy do góry dnem. 

(mal)