Gulasz podany w podgrzewanym kociołku z dodatkiem klusek ziemniaczanych i czerwonej kapusty - to tzw. Specjał Twardowskiego podawany w karczmie "Rzym" w Suchej Beskidzkiej. To w tej miejscowości goszczą dziś Fakty z Twojego Miasta.

Gulasz robi się z pokrojonego w paski schabu wieprzowego. Mięso należy podsmażyć z cebulą na tłuszczu, a następnie dodać świeżych borowików. Całość musi się długo smażyć. W Karczmie "Rzym" robi się to na starym piecu węglowym, który posiada grubą blachę. Do smaku dodaje się przyprawy i zioła, które maja magiczną moc lecznicą.

Przygotowany gulasz przelewa się do małych ogrzewanych kociołków. Potrawę podaje się w trzech naczyniach. Najważniejszym jest kociołek, z którego chochlą przelewa się gulasz na duży talerz. Na nim znajdują się już małe ziemniaczane kluski. Całość uzupełnia podana osobno czerwona kapusta.

Osobom, które pojawią się w Suchej Beskidzkiej proponujemy również - niespotykany nigdzie indziej - żurek stryszawski. Warto też spróbować "Miksturę szatańską" i "Diablik Twardowskiego".