Na żadnych urodzinach nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Tak też będzie na 600. urodzinach Łodzi. Od 28 do 30 lipca ponad 60 lokali zaserwuje specjalne dania, desery i koktajle inspirowane Łodzią. Będzie można posmakować na przykład napojów: Łodziajto, Pozdro 600 lub Lemoniady Jednorożca, a niekwestionowaną królową urodzinowego menu będzie zalewajka.

Łódzcy restauratorzy stworzyli ponad 40 dań, 11 deserów i 9 koktajli. Dostępne będą w kartach tylko przez 3 dni: od piątku 28 lipca do niedzieli 30 lipca.

Takiego weekendu kulinarnego jeszcze Łódź nie przeżyła - zapewnia Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Nic dziwnego, miasto tak hucznie nigdy nie świętowało wyjątkowych, okrągłych urodzin.

Festiwalowe propozycje można znaleźć na stronie www.jemywlodzi.pl.

Kulinarną wyprawę zaczynamy w Manufakturze, następnie idziemy przez całą Piotrkowską, aż do Ogrodów Geyera. Po drodze możemy wstąpić także na ulice: Sienkiewicza, Nawrot, Aleje: Piłsudskiego czy Kościuszki.

Smakowe zaskoczenia będą czekać na gości przy głównym deptaku i w klimatycznych podwórkach. Nie będzie nas trudno znaleźć - wyjaśnia Borowska. Wszystkie lokale będą oznaczone festiwalowymi plakatami, dla gości szykujemy także wygodną, interaktywną mapę.

Czas zajrzeć do kuchni... Wśród dań urodzinowych nie mogło zabraknąć tych typowo łódzkich: klusek żelaznych, żulika czy ciasta marchewkowego.

Co ważne, wszystkie zostały przygotowane w autorskiej odsłonie, np. kluski żelazne z wołowiną, żulikiem i chrzanową pierzynką; żulikowa brioszka wypełniona maślanymi lodami z chałką czy lody o smaku piernika marchewkowego. Jest klasyka (np. nasze knedle z truskawkami podawane z kapustą), kartacze czy kapuśniak, ale również dania kuchni różnych stron świata: gruziński nadziewany bakłażan, syryjski fatteh czy schab po japońsku.

Oddzielny rozdział to królowa zup, czyli zalewajka. Zjemy ją aż w siedmiu wyjątkowych odsłonach.

Będzie zalewajka inspirowana kuchnią włoską z oliwą truflową i parmezanem, zalewajka tajska z nutą trawy cytrynowej i galangalu, zalewajkowa pizza z białą kiełbasą, wegańska zalewajka z "boczkiem" z bakłażana czy zredukowana zalewajka z kaszankowym musem, żulikiem i burakiem.

Jeżeli ktoś nie ma ochoty na danie główne, może wypić przy ul. Piotrkowskiej urodzinowe Łodziajto, Pozdro 600 lub Lemoniadę Jednorożca czy też skosztować deseru: urodzinowego tiramisu, ciasta marchewkowo-piernikowego, chałki z pieczonymi morelami lub... wyjątkowej monoporcji ozdobionej herbem Łodzi.

Poza festiwalowymi daniami na gości będą czekały inne specjalne oferty czy upominki dla najmłodszych. Obsługa będzie witała gości w koszulkach z logo 600. urodzin Łodzi, a nam pozostaje świetnie się bawić na największej imprezie w historii miasta.

Restauratorów do udziału w Kulinarnych Urodzinach Łodzi zaprosili: Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi.