Przedświąteczny karp dla krakowian - to akcja, która zagości na ulicach stolicy Małopolski także w tym roku. Już od 5 do 16 grudnia, w sześciu lokalizacjach w mieście, rozdanych zostanie w sumie 10 tysięcy porcji karpia, pochodzących z gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska.

Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. W tym roku mieszkańcy Krakowa w ramach akcji, będą mogli skosztować nie tylko karpia, ale także tołpygę oraz amura. Nie zabraknie też wigilijnego czerwonego barszczu. Wszystkie ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej.

Zaczynamy akcję od 5 grudnia, pod Nowohuckim Centrum Kultury, będzie to 6 różnych rejonów na mieście. Będzie przygotowanych 10 tys. porcji karpia z kapustą. W tym roku zwiększyliśmy ilość do 3.5 tony kapusty, przygotowujemy też 3.5 tys. litrów barszczu czerwonego -  mówi Bartłomiej Szczoczarz, organizator wydarzenia. 

Poczęstunki rozpoczynają się o godzinie 16:00 i odbywać się będą w sześciu lokalizacjach Krakowa:

  • 5 grudnia – przy Nowohuckim Centrum Kultury
  • 7 grudnia – na placu Wolnica
  • 9 grudnia – okolice pętli tramwajowej Kurdwanów
  • 12 grudnia – przy pętli Bronowice Małe
  • 14 grudnia – na Rondzie Mogilskim
  • 16 grudnia – na Małym Rynku
Opracowanie: