"Wprowadzamy zaostrzoną kontrolę pochodzących z Japonii owoców morza, kawioru, alg i ryb złowionych po piątkowym trzęsieniu ziemi i tsunami "- poinformował minister zdrowia Włoch. Jak dodał, kontrola związana jest z katastrofą w elektrowni atomowej. Również Europejska zaleciła krajom członkowskim badanie - pod względem radioaktywności - żywności sprowadzanej z Japonii.

Włosi będą też sprawdzać japoński sos sojowy oraz zieloną herbatę. Produkty te stanowią niewielką część importu z Japonii - tłumaczył szef resortu zdrowia. Jak dodał, kontrolom nie zostaną poddane artykuły żywnościowe zapakowane przed 11 marca.

Kontrole będą trwać kilka tygodni - ogłosił Fazio. Według jego zapowiedzi kontrolom zostanie poddane co 1000-1500 opakowanie żywności z Japonii. Minister zapewnił również włoskich miłośników japońskiej kuchni, że serwowane tam potrawy są bezpieczne, bo dania przygotowywane są z lokalnych ryb i owoców morza.