Karp jak co roku będzie królować na polskich stołach. Ten po grecku, z warzywami - smakuje znakomicie. Oto przepis na tę potrawę autorki książki "Święta bez chemii".

Składniki na 4 porcje:

4 kawałki karpia (najlepiej z niewielkiej hodowli)

Opcjonalnie: mleko, skórka z cytryny, cynamon

Sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)

Pieprz

1 jajko kurze (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)

1-2 łyżki mąki orkiszowej

Oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm.

Opcjonalnie można rybę namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka, skórki z cytryny i cynamonu, by pozbyć się przykrego zapachu.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w mące.

Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony w sumie ok. 15 min.

Składniki na dodatek warzywny:

2 marchewki

1 pietruszka

Kawałek selera

1 mała cebula

2 łyżki oliwy z oliwek di sansa

6 łyżek passaty pomidorowej

Sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku E 536)

Pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa. Podlewać wodą i dusić ok. 20 min.

Passatę rozmieszać dokładnie z ¼ szklanki wody. Dodać do warzyw i dusić jeszcze ok. 10 min.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeżeli sos wyjdzie za kwaśny można dosłodzić odrobiną cukru. Warzywa można podawać osobno lub obłożyć nimi rybę.