Sanepid rozpoczyna dziś w całym kraju kontrolę kiełków - ustaliła reporterka RMF FM Agnieszka Witkowicz. Inspektorzy będą pobierać próbki na bazarach, targowiskach, w sklepach i supermarketach. Wcześniej badali warzywa z importu. Do tej pory nie znaleziono w nich śladów bakterii EHEC.

Wstępne badania przeprowadzone w Niemczech wskazały, że źródłem infekcji bakteryjnej mogą być kiełki fasoli wyhodowane w Dolnej Saksonii.

Na jutro w Brukseli zwołano nadzwyczajne posiedzenie unijnych ministrów rolnictwa w sprawie epidemii bakterii EHEC.

Ministrowie mają rozmawiać m.in. o tym, jak rozwiązać kryzys na rynku warzyw i owoców. Omówią także szczegóły środków kontroli, by zapobiec rozprzestrzenianiu się epidemii, a także ostatnie wyniki badań przeprowadzonych przez władze niemieckie w sprawie źródła infekcji.

Do tej pory bakteria EHEC uśmierciła co najmniej 22 osoby i spowodowała zachorowanie ponad 2 tys. ludzi.