Dzięki alkoholowi muszki owocowe są w stanie pokonać wyniszczającego je pasożyta -twierdzą naukowcy na łamach "Current Biology". "To kolejny dowód na to, że niektóre stworzenia wiedzą, jak wykorzystywać toksyczne substancje jako lekarstwo" - dodają.

Popularna muszka owocowa (Drosophila melanogaster), którą często możemy zobaczyć fruwającą w kuchni nad dojrzewającymi owocami, jest wyposażona w specyficzny układ odpornościowy. Zwalcza on podstępnego intruza, o ile zostanie mu dostarczona odpowiednia dawka alkoholu.

"W zasadzie żyją na nieustającym rauszu. Zawartość alkoholu w ich środowisku może wynosić od 5 do 15 proc. ale muszki owocówki potrafią skutecznie usuwać zawarte w nim toksyny" - podkreślają specjaliści.

Głównym wrogiem muszek są małe pasożytnicze osy, które składają w ciałach ich larw jaja oraz wstrzykują jad hamujący reakcję układu odpornościowego. Muszki są jednak w stanie uchronić się przed działaniem jadu i wykorzystują działanie dostępnego w ich środowisku alkoholu do niszczenia pasożyta.

Naukowcy zadają sobie pytanie, czy również inne organizmy, być może nawet ludzie, są w stanie zwalczać infekcje pasożytnicze poprzez spożywanie określonych dawek alkoholu.