Reklama

  • Ziemniaki i chleb rakotwórcze?

    Czwartek, 25 kwietnia 2002 (00:45)

    Spożywane przez miliony ludzi na świecie produkty, takie jak chleb, ciastka czy frytki, powodować mogą choroby nowotworowe - do takiego szokującego odkrycia doszli szwedzcy naukowcy. Eksperci z Narodowego Instytutu Żywności ustalili, że produkty te zawierają ponoć substancję zwaną akrylamidem, która może wywoływać raka.

    Zdjęcie

    Odkrycia dokonano w czasie badania skutków gotowania ryżu, ziemniaków i kaszy. Zdaniem szwedzkich naukowców, spore ilości akrylamidów zawierają pieczone i smażone ziemniaki. Substancja ta pojawia się właśnie w czasie przygotowywania produktów do spożycia.

    Amerykańska Agencja Środowiska zaliczyła akrylamid - bezbarwną, krystaliczną substancję - do czynników, mogących powodować nowotwory u ludzi. Substancja wywołuje zmiany w genach, a w czasie testów prowadzonych na zwierzętach dowiedziono, że spowodował wrzody żołądka.

    00:45

    Artykuł pochodzi z kategorii: Nauka

    -

Skomentuj artykuł: Ziemniaki i chleb rakotwórcze?

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.