Chcesz mniej jeść? Podawaj mniejsze porcje przy większym stole - radzą naukowcy z Kalifornii. Wyniki ich badań, opublikowane na łamach czasopisma "Journal of the Association for Consumer Research" wskazują na to, że wielkość stołu ma istotny wpływ na to, jak postrzegamy jedzenie, które się na nim znajduje. A kluczem do sukcesu jest tu właściwie... złudzenie optyczne.

By jeść mniej kalorii powinniśmy dzielić jedzenie na mniejsze porcje i podawać na większym stole / Francis Joseph Dean /PAP/EPA

Naukowcy od dawna wiedzą, że jedną z przyczyn przejadania się, jest przygotowywanie zbyt dużych porcji, dlatego sugerują, że jedzenie powinniśmy podawać na mniejszych talerzach. Teraz okazuje się, że rozmiar stołu też ma znaczenie.

W eksperymencie brało udział 219 studentów. Naukowcy dzielili dla nich duże pizze na osiem lub szesnaście części i kładli je na małych lub dużych stołach. Uczestników proszono, by jedli tyle pizzy, ile chcą.

Okazało się, że w sytuacji, gdy pizza leży na stole, który jest niewiele od niej większy, badani trafnie oceniali rozmiary kawałków, na które była pokrojona i jedli przeciętnie dwukrotnie więcej mniejszych kawałków, niż większych.

Kiedy jednak stoły były znacznie większe niż pizza, dokładność porównania spadała. Małe kawałki wydawały się badanym znacznie bardziej regularne, niż przy mniejszych stołach i jedli ich zdecydowanie mniej. Okazało się, że liczba zjadanych przy dużym stole małych kawałków, była porównywalna z liczbą zjadanych przy dużym stole dużych kawałków.

Pierwszy autor pracy, profesor Brennan Davis z California Polytechnic State University sugeruje, że po to by spożywać mniej kalorii powinniśmy dzielić jedzenie na mniejsze porcje i podawać na większym stole. To pomaga nam ograniczyć ilość jedzenia nieco mimochodem, w sposób, który nie wymaga od nas szczególnych wyrzeczeń.