Czarna porzeczka może pomóc osobom cierpiącym na astmę. Naukowcy z Nowej Zelandii odkryli w niej substancję, która może łagodzić stan zapalny, towarzyszący atakom choroby.

Już wcześniejsze badania wskazywały na to, że spożywanie tych owoców może łagodzić objawy astmy. Teraz wiadomo już, jaki mechanizm może za to odpowiadać. Odkryto, że czarna porzeczka jest źródłem dużych ilości epigalokatechiny - bardzo silnego przeciwutleniacza, który zmniejsza objawy zapalne tkanki płucnej. Co więcej, substancja ta nie tylko ogranicza wpływ czynników wywołujących stan zapalny, ale także wspomaga działanie układu immunologicznego, który ma ograniczyć reakcję zapalną.

Nowozelandczycy twierdzą, że ich badania, to wstęp do szerszego wykorzystania owoców i warzyw w naturalnej terapii astmy, a nawet wzbogacania innych pokarmów w substancje o tak korzystnych właściwościach.