Specjaliści od spraw higieny po obejrzeniu 60 godzin gotowania na ekranie opublikowali alarmujący raport. Dotyczy on programów kulinarnych emitowanych w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i w USA. Wynika z niego, że telewizyjni mistrzowie kuchni nie stosują podstawowych zasad higieny.

Na każdy poprawny przykład obchodzenia się z produktami spożywczymi, telewizyjni kucharze popełniają 13 wykroczeń higienicznych – średnio po 7 na półgodzinny program.

Kamery zarejestrowały prawdziwy kalejdoskop błędów. Jeden z prezenterów usunął z mięsa muchę nożem, po czym siekał nim warzywa. Zdarzały się przypadki wyciskania cytryny zębami i suszenia makaronu na kranie od zlewu.

Zdaniem specjalistów, obiad przyrządzony w ten sposób może smakować wyśmienicie, ale na deser będzie salmonella. Jedna z brytyjskich kuchmistrzyń np. notorycznie w czasie programu oblizuje palce. Obwieszona jest biżuterią i wygląda bardzo seksownie. Jej program bije wszelkie rekordy, choć na pewno nie wśród higienistów.