Aromatyczna mahakamska zalewajka albo pyszny deser z soczystych pieczonych owoców. Niebawem w polskich księgarniach ukaże się książka "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Również "Gra o tron" doczeka się swojej oficjalnej książki kucharskiej - jej premiera odbędzie się w maju przyszłego roku. Będą tam przepisy m.in. na krwawy placek Dothraków, pieczone winogrona Redwyne'ów oraz herbatniki okrętowe z wodorostów.

"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska" z przedmową autora książek o Geralcie z Rivii Andrzeja Sapkowskiego trafi do księgarń 22 listopada nakładem Wydawnictwa Znak. Dzień wcześniej pojawi się wersja anglojęzyczna. Książka napisana została przez blogerki kulinarne, Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką. Obie prowadzą witryny kulinarne: anglojęzyczną Witcher Kitchen i polskojęzyczną Nerds’ Kitchen, poświęcone przepisom inspirowanym popkulturą. 

Sarna, na co dzień projektantka gier wideo, jest autorką przepisów, a Krupecka odpowiedzialna jest za zdjęcia i scenografię. Czytelnicy znajdą w nowej publikacji 80 przepisów kulinarnych inspirowanych światem Wiedźmina. Wśród nich będzie podpowiedź, jak przygotować aromatyczną mahakamską zalewajkę. To zupa z boczkiem i kurkami lub zielonymi gąskami, przypominająca nieco żurek. Autorski opisują też przekąski z targu w Oxenfurcie oraz egzotyczne smaki w novigradzkim porcie.

Również "Gra o tron" doczekała się swojej oficjalnej książki kucharskiej. Premiera obędzie się 7 maja 2024 r. W publikacji znajdziemy przepisy m.in. na: krwawy placek Dothraków, dornijskie ciastka z kremem, pieczone winogrona Redwyne’ów czy herbatniki okrętowe z wodorostów.

George R.R. Martin, autor bestsellerowej sagi fantasy "Pieśń lodu i ognia", na podstawie której powstał serial "Gra o tron", od prawie 12 lat pracuje nad finałowym  tomem "Wichry zimy". Na razie ogłosił wydanie "The Official Game of Thrones Cookbook" czyli "Oficjalnej książki kucharskiej Gry o tron", którą firmuje swoim nazwiskiem. W książce znajdzie się jego przedmowa, a autorką jest blogerka kulinarna Chelsea Monroe-Cassel. Monroe-Cassel, która prowadzi popularny blog "Inn at the Crossroads", specjalizuje się w opracowywaniu dań inspirowanych sf i fantasy. 

W nowej książce autorka zaprezentuje 80 przepisów z obszaru "od Królewskiej Przystani po Morze Dothraków". Przedstawione zostaną one w formie ilustrowanych drzeworytami manuskryptów maestera Cytadeli. Będzie wśród nich przepis na krwawy placek Dothraków, czyli ciasto z gotowanymi w czerwonym winie figami. Są też wskazówki jak przygotować dornijskie ciastka z kremem, pieczone winogrona Redwyne’ów czy herbatniki okrętowe z wodorostów. 

"Oficjalna książka kucharska Gry o tron" ukaże się nakładem wydawnictwa Penguin Random House.

Opracowanie: