Rosja może zezwolić na import świń i niektórych produktów wieprzowych z Unii Europejskiej. Jak poinformował rzecznik Komisji Europejskiej ds. bezpieczeństwa żywności Enrico Brivio, taka możliwość pojawiła się po rozmowach przedstawicieli Komisji i rosyjskich służb weterynaryjnych.

Trudno to nazwać porozumieniem. Ale były kontakty między Komisją Europejską a rosyjskimi służbami weterynaryjnymi w Berlinie podczas targów rolno-spożywczych "Zielony Tydzień". Wynik tych kontaktów jest pozytywny i powinien pozwolić na wznowienie unijnego eksportu niektórych produktów do Rosji - powiedział Brivio na konferencji prasowej.

Zastrzegł, że potrzebne są jeszcze prace nad szczegółami realizacji tych uzgodnień. Prace te będą mieć miejsce w najbliższych dniach - poinformował rzecznik.

Rosja zakazała importu wieprzowiny z UE w styczniu 2014 r. w związku z wykryciem przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na Litwie. Przypadki ASF u dzików wystąpiły potem także w Polsce, w pobliżu granicy z Białorusią. Komisja Europejska od początku twierdziła, że decyzja rosyjskich służb nadzoru weterynaryjnego jest nieproporcjonalna. W kwietniu ubiegłego roku KE wniosła skargę w tej sprawie do Światowej Organizacji Handlu.

Z kolei w sierpniu, w odpowiedzi na sankcje gospodarcze nałożone przez UE na Rosję w związku z konfliktem na Ukrainie, Moskwa wprowadziła embargo na import produktów rolno-spożywczych z UE. Embargo objęło także mięso wieprzowe świeże, schłodzone i mrożone.

W poniedziałek francuskie ministerstwo rolnictwa także poinformowało, że osiągnęło porozumienie z Rosją w sprawie wznowienia eksportu żywych świń, podrobów wieprzowych oraz tłuszczu wieprzowego z Francji. Te produkty nie są objęte wprowadzonym w sierpniu szerokim rosyjskim embargiem wobec UE, ale podlegają zakazowi importu wprowadzonemu rok temu w związku z ASF. 

Według unijnych źródeł Komisja Europejska dąży jednak do rozwiązania, które obejmowałoby całą UE, a nie tylko niektóre kraje. Rosjanie mają uzależniać zniesienie zakazu importu niektórych produktów wieprzowych m.in. od odpowiedniego poziomu inspekcji w zakładach mięsnych w Unii Europejskiej.

(pj)