​Ponad 200 mandatów nałożył zachodniopomorski sanepeid na właścicieli lokali gastronomicznych nad morzem. Podczas przeprowadzonych od początku lata kontroli, inspektorzy natknęli się na brud i przeterminowane produkty.

Zdjęcie ilustracyjne /GEORG HOCHMUTH/APA /PAP/EPA

Na ponad 1850 przeprowadzonych kontroli, inspektorzy wlepili 207 mandatów. Kontrolerzy natknęli się m.in. na nieprzestrzeganie higieny przez personel, brudny sprzęt wykorzystywany do produkcji żywności, brudne talerze, na których dania były wydawana, a także na niemyte lodówki i blaty kuchenne. 

Inspektorzy zakwestionowali tez ponad 80 próbek lodów. Były w nich bakterie. 

Stwierdzono przekroczoną dopuszczalną liczbę bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Nie są to bakterie chorobotwórcze, ale świadczą o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji - mówi Małgorzata Kapłan z sanepidu w Szczecinie.

Nałożone na właścicieli lokali gastronomicznych kary wyniosły ponad 66 tysięcy złotych.

(ph)