Sobota to był drugi dzień festiwalu Twierdza Smaków na Zamku Czocha. Impreza popularyzuje historię poprzez prezentowanie kuchni minionych epok. Na miejscu był reporter RMF FM Paweł Pyclik - zobaczcie relację zdjęciową. Festiwal trwa do niedzieli!

W tym roku festiwal odbywa się już po raz czwarty. Zakończy się w niedzielę. Motywem przewodnim są dania od średniowiecza do baroku. Można spróbować również smaków bliższych naszym czasom.

Nasz reporter Paweł Pyclik w zamkowej fosie przekonał się, że ciekawą historyczną propozycją na śniadanie, którą można wykonać również w domu jest abulasta, czyli ziołowa jajecznica na słodko z jabłkami z XV wieku. 

Możemy 1-2 jabłka pokroić w cząstki i wrzucić na patelnię, żeby się rozgotowały. Do tego dodajemy tymianek, cukier, rozbite jajka i mamy pyszną potrawę - tłumaczyła w rozmowie z RMF FM pani Małgorzata z kuchni rycerskiej. Według naszego dziennikarza, potrawa smakiem przypomina jabłkowy budyń. 

Przy wejściu do zamku tradycyjnie stanęła opryskliwa obsługa z baru pamiętającego czasy PRL-u oraz kantyna polowa z grochówką i rosolnikiem. Nazwa rassolnik wywodzi się od słowa "rassoł", które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. 

Restauracja Zamkowa w ramach festiwalu przypomina racuchy z kwiatami i pierogi z podrobami

W zamkowej fosie na odwiedzających czekają m.in. świeżo wędzone gęsie pipki, zapiekane uszy wieprzowe z serem w sosie szczypiącym oraz jabłka pieczone w piwie z makiem i chrzanem.

Goście Twierdzy Smaków mogą skorzystać także z bezpłatnych degustacji, warsztatów oraz zwiedzić jeden z najpiękniejszych polskich zamków.

Pełen program imprezy można znaleźć tutaj.