W 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca Polski - wynika z analizy przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku.

W 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca Polski - wynika z analizy przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku.
Zdj. ilustracyjne /PAP/Grzegorz Michałowski /PAP

Według IERiGŻ, drób stanowi już jedną trzecią całkowitego spożycia mięsa i przetworów mięsnych w Polsce.

Instytut przewiduje, że w tym roku nastąpi niewielki spadek cen detalicznych mięsa drobiowego, choć w pierwszym kwartale roku ceny te wzrosły i w marcu były o 0,7 proc. wyższe niż w marcu 2016 r.

"W drugiej połowie roku nastąpi prawdopodobnie niewielki spadek cen, zgodnie z sezonowym cyklem rocznym. W tym roku dodatkowym czynnikiem będzie nadpodaż drobiu na rynku unijnym" - wyjaśniono w raporcie.

Analitycy z IERiGŻ uważają, że w tym roku wzrosną obroty netto handlu zagranicznego drobiem i przetworami z drobiu.

"Nadwyżka eksportu nad importem może się zwiększyć do ok. 1,1 mln ton, a dodatnie saldo obrotów do 2 mld euro" - napisano w raporcie.


(mn)