W wyniku zmian w VAT przeciętna cena żywności spadnie o 0,7 proc. - zapowiedział minister finansów Jacek Rostowski. W tej chwili premier Donald Tusk przedstawia w Sejmie informację rządu na temat stanu finansów państwa.

Rostowski dodał, że obliczenia te nie uwzględniają podwyżki VAT z 3 na 5 proc. na nieprzetworzone produkty żywnościowe, która związana jest z wygaśnięciem derogacji unijnej.

Jego zdaniem przyjęta przez rząd podwyżka VAT to optymalne rozwiązanie, które zapewni m.in. wraz z regułą wydatkową bezpieczeństwo finansów państwa.

Wczoraj rząd przyjął Wieloletni Plan Finansowy Państwa, zgodnie z którym stawki podatku VAT wyniosą: 5, 8 i 23 proc. Oznacza to podwyższenie stawki podstawowej (dotychczas 22 proc.) o 1 pkt proc., podwyższenie stawki na żywność nieprzetworzoną z 3 proc. do 5 proc., obniżenie stawki na żywność przetworzoną z 7 proc. do 5 proc. oraz podwyższenie z 7 proc. do 8 proc. stawki np. na budownictwo, leki, niektóre media.