25 marca mają ruszyć kolejne unijne kontrole polskiego rynku bydła - dowiedział się nieoficjalnie reporter RMF FM Krzysztof Zasada. To wstępne plany inspektorów Komisji Europejskiej, którzy zdecydowali o rozszerzeniu audytu branży drobiarskiej o producentów wołowiny.

Jak ustalił nasz dziennikarz, zakres tej kolejnej już inspekcji ma być bardzo szeroki. Chodzi przede wszystkim o dokumentację, kontrolowane będą procedury przyjęcia zwierząt do uboju, dobrostan zwierząt, a także identyfikacja i oznakowanie mięsa wołowego.

Unijni inspektorzy kontrolą zamierzają objąć nie tylko rzeźnie, ale także zakłady przetwórstwa mięsa, chłodnie, pośredników, targowiska zwierząt i zakłady utylizacyjne.

Przez dwa tygodnie będą sprawdzać, co zmieniło się od czasu lutowego audytu, po którym polskim służbom weterynaryjnym wytknięto niedostateczny nadzór nad pozyskiwaniem mięsa wołowego, co - według audytorów - stwarza groźbę nielegalnego uboju.


Opracowanie: