To salmonella była najprawdopodobniej przyczyną zatrucia pokarmowego, przez które kilkunastu mieszkańców Radomia trafiło do szpitala. Kilkadziesiąt osób po zjedzeniu wyrobów cukierniczych wyprodukowanych przez jedną z tamtejszych piekarni, ma objawy zatrucia.

To salmonella była najprawdopodobniej przyczyną zatrucia pokarmowego, przez które kilkunastu mieszkańców Radomia trafiło do szpitala. Kilkadziesiąt osób po zjedzeniu wyrobów cukierniczych wyprodukowanych przez jedną z tamtejszych piekarni, ma objawy zatrucia.
W szpitalach przebywa 14 osób z objawami zatrucia /Marcin Czarnobilski /Twoje Zdrowie

W szpitalach w Radomiu, Kozienicach i Opocznie przebywa 14 osób z objawami zatrucia. Wśród nich jest sześcioro dzieci.

Towar wycofano ze sprzedaży, produkcję wstrzymano, sklepy zamknięto na co najmniej kilka dni. Trwa tam dezynfekcja.

Pierwsi pacjenci z objawami zatrucia zgłosili się do szpitali w połowie zeszłego tygodniach.

Według sanepidu narażonych na zatrucie pokarmowe może być ponad 90 osób, z czego objawy zatrucia wystąpiły u 70 osób. Są to klienci, którzy kupili wyroby cukiernicze oraz pracownicy zakładu produkcyjnego i sklepów, w których je sprzedawano.

(mpw)