Osiem osób zatruło się na południu Francji jadem kiełbasianym po zjedzeniu tradycyjnych, środziemnomorskich przetworów w puszkach i słoikach. Chorzy trafili do szpitala z postępującym paraliżem ciała.
Władze alarmują, że zagrożeni mogą być również turyści, bo produkty sprzedawane były we francuskich kurortach.
Jeśli ktoś przywiózł z południa Francji takie przetwory, powinien sprawdzić, kto je wyprodukował. Wszystkie produkty, na przykład pomidory suszone na słońcu, tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek lub sos pesto z bazylią pochodzą z firmy "La Ruche de Cavaillon". Nie przestrzegano tam podstawowych zasad higieny.
Teraz są wycofywane z francuskiego rynku.
Problem polega na tym, że na puszkach i słoikach widnieją różne marki.
Śledztwo w tej sprawie trwa.
Lista francuskich marek, których produktów nie należy spożywać:
- "La Ruche de Cavaillon"
- "Les Delices de Marie-Claire "
- " Terre de Mistral "
- " Les Secrets d'Anais