Osiem osób zatruło się na południu Francji jadem kiełbasianym po zjedzeniu tradycyjnych, środziemnomorskich przetworów w puszkach i słoikach. Chorzy trafili do szpitala z postępującym paraliżem ciała.

Władze alarmują, że zagrożeni mogą być również turyści, bo produkty sprzedawane były we francuskich kurortach.

Jeśli ktoś przywiózł z południa Francji takie przetwory, powinien sprawdzić, kto je wyprodukował. Wszystkie produkty, na przykład pomidory suszone na słońcu, tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek lub sos pesto z bazylią pochodzą z firmy "La Ruche de Cavaillon". Nie przestrzegano tam podstawowych zasad higieny.

Teraz są wycofywane z francuskiego rynku.

Problem polega na tym, że na puszkach i słoikach widnieją różne marki.

Śledztwo w tej sprawie trwa.

Lista francuskich marek, których produktów nie należy spożywać:

- "La Ruche de Cavaillon"

- "Les Delices de Marie-Claire "

- " Terre de Mistral "

- " Les Secrets d'Anais