W Szczecinie odbył się "kiermasz miodem płynący" przy okazji VI Dni Pszczelarstwa i choć pogoda nienajlepsza to szczecinianie dopisali...

Czy zastanawialiście się kiedyś z czym można jeść lub pić miód? Przyznam się, że moje pojmowanie tej materii ograniczało się do dzisiaj tylko do herbaty, chleba z masłem no i ciepłego mleka. Odwiedziłem jednak kiermasz pszczelarzy, wdałem się w kilka rozmów i zmieniłem zdanie...

Herbata z miodem czy ciasto z miodem nikogo nie dziwi ale kawa czy ogórek - surowy nie kiszony - z miodem... na myśl o takim zestawieniu niejednemu drętwieją kubki smakowe. A niepotrzebnie bo miód łączy się z wieloma potrawami. Sam sprawdzałem, choć teoretycznie jestem na diecie.. Miód Gryczany rewelacyjny jest z makowcem a poza mikrofonem dowiedziałem się, że również z ..ekhym... alkoholem.

Pamiętać trzeba jednak - i to słyszałem wielokrotnie - że wysoka temperatura pozbawia miód jego leczniczych właściwości, ale smakowych niekoniecznie. Dlatego, pamiętamy – grzany nie gotowany!!! Miód powyżej 42 stopni Celsjusza staje się... niezwykle drogim cukrem.