Rosyjscy degustatorzy, którzy spróbowali tych specjałów, twierdzą, że smakują znacznie lepiej, niż współczesne. Żywność jest przedmiotem trwającego od wielu lat eksperymentu naukowego. Ma on wyjaśnić, co dzieje się z produktami w czasie wieloletniego przechowywania.

Eksperyment zaczął się przypadkowo. Rosyjski polarnik założył w Tundrze skład z żywnością podczas wyprawy 104 lata temu na północ. Puszki z kawą, herbatą i kapuśniakiem z mięsem zostały zakopane w wiecznej zmarzlinie. Polarnik wkrótce zginął i jego magazyn został odkryty dopiero 30 lat temu.

Jak się okazało się, zupy z carskiej Rosji zachowały się w doskonałym stanie i władze postanowiły kontynuować eksperyment. Większość żywności pozostawiono na miejscu, a obok urządzono skład z radzieckimi konserwami.

Odkopano je dopiero teraz i jak twierdzą, ci którzy próbowali zawartości, czekolada oraz mięso znakomicie przetrwały w syberyjskich mrozach. W pobliżu założono kolejny magazyn z żywnością, której odkopanie zaplanowano za pół wieku.