Jedz mniej, a będziesz dłużej żył - tak można najprościej określić wnioski płynące z badań naukowców z Uniwersytetu stanu Kalifornia, o których pisze dzisiejszy "Washington Post". Eksperyment polegał na poddaniu myszy okresowej, niskokalorycznej diecie.

Naukowcy analizowali u myszy aktywność niektórych genów, która zmienia się normalnie w miarę starzenia się. Odkryli, że już czterotygodniowa niskokaloryczna dieta pozwoliła zapobiec niektórym z tych zmian, co więcej w części przypadków doprowadziła nawet do cofnięcia się oznak starzenia się. Efekt wpływu niskokalorycznej diety na długość życia ssaków obserwowano już wcześniej. Podobnie może być także u człowieka, ale nie ma jeszcze na to dowodów. Naukowcy podkreślają, że wcześniejsze badania dotyczyły niewielu genów, a dopiero teraz technologia pozwala się zająć większą ich liczbą. Gdyby te relacje potwierdziły się, być może stanęlibyśmy u progu zupełnie nowych możliwości przedłużania życia i co ważne dieta może być tylko okresowa, a kilka tygodni przecież da się jeszcze jakość wytrzymać.

22:30