Chleb w kształcie krokodyla, żółwia czy koguta można oglądać w Jaworze. Trwają tam IV Międzynarodowe Targi Chleba. 40 wystawców z Polski i zagranicy prezentuje chlebowe różności.

Pokaz tradycyjnego wypieku chleba według receptury naszych prababek był w sobotę przebojem II Europejskich Dni Chleba, które odbywają się w Jaworze w ramach IV Międzynarodowych Targów Chleba.

Chleb, na który ciasto przygotowuje się kilkanaście godzin wcześniej m.in. z serwatki, zakwasu, drożdży i mąki żytniej, wymaga nie lada umiejętności przy wypieku. Zaprezentowała je w Jaworze Aniela Pańczak, zdobywczyni pierwszej nagrody w tegorocznym konkursie wypieku chleba w Krotoszycach. Chleb pieczony był w zabytkowym piecu. Ustawiła się po niego długa kolejka chętnych, a gorące jeszcze bochenki trafiały do nich natychmiast po wyjęciu z wnętrza pieca. Starsi Jaworzanie podkreślali, że pieczywo ze współczesnego pieca elektrycznego nawet najwyższej jakości nigdy nie dorówna smakowi chleba wypieczonego tradycyjnym sposobem.

Najlepszym wystawcom i autorom najsmakowitszych wyrobów rozdane dziś zostaną "Jaworskie bułki targowe" i "Honorowe rogale targów”.

Posłuchaj także relacji wrocławskiej reporterki RMF FM, Barbary Zielińskiej:

00:10