Mniej niż 90 sekund zajęło 49-letniemu Rosjaninowi zjedzenie pół kilograma kawioru o wartości ok. 16 tys. złotych. Mężczyzna wygrał konkurs zorganizowany przez luksusową moskiewską restaurację - pisze agencja AFP.

W drodze losowania wybrano 12 zawodników, których następnie posadzono przed talerzami wypełnionymi kawiorem. Zwycięzcy udało się zjeść zawartość talerza w minutę i 26 sekund. W nagrodę, oprócz kilku słoików kawioru, otrzymał 10 tysięcy rubli, czyli ponad tysiąc złotych. Na tę imprezę promocyjną restauracja wydała 2 mln rubli, czyli prawie 220 tysięcy złotych.

W Teksasie organizuje się konkursy jedzenia hot dogów lub hamburgerów. W Moskwie jemy kawior - poinformował przedstawiciel restauracji.

Kawior, czyli rybny rarytas

Kawior to jedna z najdroższych potraw na świecie. Jest kojarzony z luksusem i elegancją - jedli go władcy Kremla, papieże i... Alexis w serialu "Dynastia". Najdroższy jest Almas - po rosyjsku "diament". Sprzedaje się go w puszkach z 24-karatowego złota, a za kilogram trzeba zapłacić 25 tysięcy dolarów. Ikra w bardziej zwyczajnych opakowaniach i nieco gorszej jakości, sprzedawana jest w cenach od 1000 do 4000 dolarów za kilogram.

Kawior najczęściej podaje się schłodzony z tostami z masłem. Nakłada się go na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najlepszym dodatkiem jest schłodzona wódka lub koniak. Wiele osób twierdzi, że najbardziej odpowiednim napojem do kawioru czarnego jest szampan, do czerwonego - lekkie, białe albo musujące wytrawne wino. Warto dodać, że kawior jada się nie po to, by się najeść, ale dla jego oryginalnego, niepowtarzalnego smaku.

Właściwości kawioru

Naukowcy są przekonani, że kawior ma wyjątkowe właściwości, które wzmacniają komórki nerwowe narządów sfery intymnej, a także sprzyjają podwyższeniu uczuć romantycznych.

Przysmak ten, dzięki niezwykłej intensywności aminokwasów i kwasów tłuszczowych, witaminom A, D i E, chroniącymi skórę przed starzeniem, oraz dzięki fosforowi, działa na skórę w sposób tak regenerujący, że z powodzeniem zaczęto go stosować nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. W gabinetach urody, stosuje się zabiegi z kawiorem oraz produkuje się kremy kawiorowe.