Regularnie picie herbaty Earl Grey może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia – sugerują naukowcy z uniwersytetu w Kalabrii. O ustaleniach ws. aromatycznej herbaty pisze serwis "Medexpress"

Za leczniczym działaniem herbaty stoi eteryczny olejek bergamotowy, pozyskiwany ze skórki pomarańczy bergamota. To właśnie on nadaje herbacie Earl Grey jej charakterystyczny aromat.

Liście, kwiaty i owoce bergamotki od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej basenu Morza Śródziemnego, między innymi do leczenia ran i zakażeń.

Włoscy naukowcy odkryli, że olejek bergamotowy zawiera enzymy HMGF (hydroxy methyl glutaryl flavonones), których zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL jest porównywalna ze skutecznością statyn W przeciwieństwie do tych leków – olejek bergamotowy nie powoduje jednak poważnych działań niepożądanych. Enzymy HMGF wpływają też na wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu HDL.

Zdaniem autorów badania – już jedna filiżanka Earl Grey dziennie może zauważalnie poprawić profil lipidowy.

Więcej na stronie serwisu "Medexprees".