Wiedza brytyjskich dzieci o popularnych produktach spożywczych pozostawia wiele do życzenia. Jedna trzecia uczniów szkół podstawowych jest na przykład przekonana, że sery wytwarza się z roślin - wynika z ankiety, przeprowadzonej przez fundację propagującą zdrowe żywienie.

Jak wynika z brytyjskich badań, 18 proc. z 27 tysięcy ankietowanych uczniów szkół podstawowych uważa, że surowcem do produkcji pałeczek rybnych jest mięso drobiowe. Z kolei jedna trzecia najmłodszych uczniów jest zdania, że makarony to produkty... zwierzęce.

Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn takiego stanu "wiedzy" może być fakt, że ponad 20 proc. uczniów szkół podstawowych nigdy nie widziało gospodarstwa rolnego.

Po szokujących wynikach badań na ratunek rusza nawet rodzina królewska. Księżniczka Anna, córka królowej Elżbiety II, inauguruje dziś "Tydzień zdrowego jedzenia". Prowadzona w ponad 3 tysiącach szkół kampania ma poprawić wiedzę uczniów o produktach spożywczych i o gotowaniu.

(bs)