1172 metry i 97 centymetrów - tyle ma najdłuższa na świecie pizza, upieczona w mieście Massa w Toskanii. Pobity został tym samym rekord, który należał od dwóch lat do Polski. Rywalizacja włosko-polska w tej dziedzinie ma już kilkuletnią tradycję.

Podczas festynu w toskańskim mieście 50 włoskich pizzaioli, czyli piekarzy pizzy postanowiło rzucić wyzwanie Polakom. Do upieczenia gigantycznej pizzy, rozłożonej wzdłuż nabrzeża Massy i wpisanej do Księgi Rekordów Guinnesa, zużyto dwie tony mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset kilogramów mozzarelli i wielkie wiadro sosu pomidorowego.

Tym samym pobity został rekord, który od dwóch lat należał do Polaków. W 2010 roku na krakowskich Błoniach przygotowali oni pizzę długości 1010 metrów i 28 centymetrów.

Dochód z imprezy, zakończonej prezentacją olbrzymiego wypieku, został przekazany na rzecz ludności z regionu Emilia-Romania, która ucierpiała w majowym trzęsieniu ziemi.

Od kilku lat piekarze z Krakowa i Massy rywalizują ze sobą. Poprzednie osiągnięcie polskich pizzaioli, z 2004 roku to pizza długości 134 metrów. Włosi odpowiedzieli potem piekąc 405 metrów pizzy.