Miłość i pocałunki, jedne z największych przyjemności życia, dla osób z celiakią mogą nieść za sobą nieoczekiwane obawy. Czy gluten może przenieść się przez pocałunek? To pytanie znalazło wreszcie swoją odpowiedź. Wyniki najnowszych badań, które zaprezentowano podczas konferencji Digestive Disease Week® 2025 w San Diego przynoszą uspokajające wieści. Osoby z celiakią mogą bez obaw oddawać się pocałunkom, nawet jeśli ich partner właśnie spożył przekąskę zawierającą gluten. Kluczem do bezpieczeństwa ma być wypicie po porcji przysmaku a przed porcją czułości szklanki wody.
Celiakia, choroba autoimmunologiczna, która dotyka mniej więcej procenta populacji, zazwyczaj objawia się problemami trawiennymi, w tym bólem brzucha, niestrawnością i biegunką. Dla pacjentów z celiakią spożycie glutenu powoduje uszkodzenie jelit, nawet jeśli nie wywołuje natychmiastowych objawów. Zrozumienie, jak gluten przenosi się przez pocałunki, może być również przydatne dla osób z nietolerancją glutenu, które po kontakcie z zawierającą go żywnością mogą doświadczać innych niepożądanych objawów.
Wszyscy chorzy na celiakię martwią się o to, czy do ich jedzenia w restauracji nie dostał się gluten, ale nikt dotąd nie ustalił, co dokładnie dzieje się, gdy dochodzi do pocałunku - mówi dr Anne Lee, profesor medycyny żywieniowej na Uniwersytecie Columbia. Nasze dotychczasowe porady dotyczące pocałunków i celiakii opierały się na pewnych założeniach i ogólnej ostrożności, kierowaliśmy się możliwie najlepszą oceną sytuacji. Wydawało mi się jednak istotne, by sprawdzić, czy istnieje rzeczywiste ryzyko - dodaje.
W ramach badania naukowcy zaprosili do udziału 10 par, w których jeden z partnerów cierpi na celiakię. Przeprowadzono dwa eksperymenty: w pierwszym partner niecierpiący na celiakię spożywał 10 solonych krakersów, a następnie para całowała się przez 10 sekund.
W jednej sesji pocałunek następował po pięciu minutach od spożycia krakersów, w drugiej zaś partnerzy przed pocałunkiem wypijali pół szklanki wody. W obu przypadkach badacze stwierdzili, że transfer glutenu, mierzony w ślinie partnera z celiakią, był u większości uczestników minimalny. Chociaż gluten po pocałunku z partnerem, który spożył gluten i następnie wypił szklankę wody, nadal był w ślinie obecny, w każdym przypadku jego ilość była mniejsza niż 20 części na milion (ppm), co jest dopuszczalnym poziomem w produktach bezglutenowych i uznaje się za bezpieczny.
Lekarzom sugerujemy, że mogą teraz powiedzieć pacjentom: "Nie musisz podejmować skrajnych środków" - podkreśla dr Lee.
Pacjenci z celiakią mogą być bardziej zrelaksowani, wiedząc, że ryzyko przeniesienia glutenu przez pocałunek z partnerem, który spożył gluten, może być obniżone do bezpiecznych poziomów, jeśli po jedzeniu wypije się małą szklankę wody - dodaje.