Holenderskie linie lotnicze KLM poinformowały, że mogły podawać na pokładach swoich samolotów posiłki skażone bakteriami listerii. To pokłosie afery ws. skażonej żywności w Holandii, Belgii i Niemczech.
KLM wydały ostrzeżenie na swojej stronie internetowej, że produkty mięsne jednego z ich dostawców mogły zostać skażone listerią. Bakterie mogły zawierać produkty, które były podawane podczas kilku lotów w klasie biznes.
Linie poprosiły pasażerów o skonsultowanie się z lekarzem rodzinnym, jeśli mają takie dolegliwości, jak gorączka, ból głowy lub mięśni. Nie wiadomo jednak o jakie konkretnie loty chodzi. Jednocześnie linie lotnicze przeprosiły i poinformowały, że teraz produkty na pokładach ich samolotów są bezpieczne.
W Holandii - z powodu zatrucia mięsa bakteriami listerii - zmarły trzy osoby. Zakażone produkty pochodzą z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w północnej Holandii.
Supermarkety w Holandii zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty z mięsa wieprzowego z powodu ryzyka zakażenia. Produkty z zakładu Offerman były sprzedawane głównie w sklepach Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie w Holandii.
W Niemczech z powodu zatrucia bakterią zmarły dwie osoby. Niemieckie służby sanitarne czasowo wstrzymały działalność firmy Wilke, dostarczającej mięso do sklepów, czy restauracji.
Listerioza to choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności. Najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed zjedzeniem obróbce cieplnej.
Wywołująca chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.