Holenderskie linie lotnicze KLM poinformowały, że mogły podawać na pokładach swoich samolotów posiłki skażone bakteriami listerii. To pokłosie afery ws. skażonej żywności w Holandii, Belgii i Niemczech.

KLM wydały ostrzeżenie na swojej stronie internetowej, że produkty mięsne jednego z ich dostawców mogły zostać skażone listerią. Bakterie mogły zawierać produkty, które były podawane podczas kilku lotów w klasie biznes.

Linie poprosiły pasażerów o skonsultowanie się z lekarzem rodzinnym, jeśli mają takie dolegliwości, jak gorączka, ból głowy lub mięśni. Nie wiadomo jednak o jakie konkretnie loty chodzi. Jednocześnie linie lotnicze przeprosiły i poinformowały, że teraz  produkty na pokładach ich samolotów są bezpieczne.

W Holandii - z powodu zatrucia mięsa bakteriami listerii - zmarły trzy osoby. Zakażone produkty pochodzą z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w północnej Holandii.

Supermarkety w Holandii zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty z mięsa wieprzowego z powodu ryzyka zakażenia. Produkty z zakładu Offerman były sprzedawane głównie w sklepach Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie w Holandii.

W Niemczech z powodu zatrucia bakterią zmarły dwie osoby. Niemieckie służby sanitarne czasowo wstrzymały działalność firmy Wilke, dostarczającej mięso do sklepów, czy restauracji.

Co to jest listerioza?

Listerioza to choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności. Najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed zjedzeniem obróbce cieplnej.

Wywołująca chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.