Choć większość z nas kojarzy grzybobranie głównie z późnym latem i jesienią, to już wiosną można natknąć się na smaczne gatunki grzybów. Wiele okazów pojawia się już w kwietniu. Uwaga! Jadalnych gatunków jest niewiele.

REKLAMA

Jakie grzyby jadalne znajdziemy wiosną w polskich lasach?

Wśród leśnych darów, które możemy znaleźć w tym okresie, prym wiedzie:

  • czarka szkarłatna,
  • pieczarki polne,
  • boczniaki,
  • smardze.

Czarka szkarłatna, choć rzadka, zachwyca swoim wyglądem i smakiem przypominającym rzodkiewki.

Pieczarki polne to popularny wybór wśród miłośników grzybów, choć wymagają ostrożności ze względu na możliwość pomylenia z muchomorem jadowitym.

Boczniaki i smardze to kolejne wiosenne przysmaki.

Boczniaki, idealne do panierowania, rosną od jesieni do wczesnej wiosny.

Smardze, uznawane za jedne z najszlachetniejszych grzybów, są prawdziwym rarytasem, choć ich znalezienie w polskich lasach może być wyzwaniem. Grzyby te charakteryzują się aromatem z nutą orzechów oraz kruchym i delikatnym miąższem. Uwaga! Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni są objęte ochroną.

Warto również wspomnieć o maślaku pstrym, który, choć najczęściej kojarzony jest z późniejszym okresem roku, może pojawić się już w maju.

Jednak uwaga na żółciaka siarkowego - grzyb ten jest jadalny tylko po odpowiedniej obróbce termicznej.

Pamiętajmy, by zbierać tylko te gatunki, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Spożycie grzybów trujących może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.