Chłodnik to witaminowa bomba. Zawiera witaminę A, C, PP, B1 i B2, a także minerały - fosfor, żelazo i wapń. Kucharze twierdzą, że nie da się tej zupy zepsuć i że przygotuje ją nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Zobaczcie, jak go przyrządzić!

REKLAMA

Chłodnik przyrządza się ze świeżego zsiadłego mleka. Można także wykorzystać kefir, jogurt naturalny lub maślankę. Potrzebujemy także lekko obgotowanych, pokrojonych liści botwinki, startego ogórka zielonego, trochę kopru i szczypiorku. Przyda się także kilka kropli świeżego soku z cytryny.

Składniki:

- 400 g jogurtu lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru,

- pęczek botwinki,

- pół łyżeczki cukru,

- 1 świeży ogórek,

- pół pęczka koperku i szczypiorku,

- sól, pieprz do smaku

Botwinkę opłukać, pokroić dość drobno, wrzucić do garnka, potem wlać niecałą szklankę wrzątku, łyżkę soku z cytryny, trochę cukru i gotować, ale nie zagotować. To może potrwać 5-10 minut. Potem ostudzić. Następnie wlać jogurt i roztrzepać.

Dodać posiekany koperek i szczypiorek, starty ogórek zielony (na małych oczkach). Teraz czas na przyprawy: sól, pieprz - ewentualnie odrobina maggi do smaku. I do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik można podawać z ugotowanymi jajkami i kilkoma kostkami lodu.

SMACZNEGO!