​Sezon na te soczyste, ciemnofioletowe owoce w pełni! Jagód nie sposób nie lubić. To smak lata, dzieciństwa i... samo zdrowie. Co przyrządzić z tych pysznych darów lasu? Oto kilka tradycyjnych, prostych przepisów, które zawsze się udają!

REKLAMA

Koktajl jagodowo-limonkowy

Ten pyszny napój ugasi pragnienie w upalny dzień. W dodatku jest sycący. Świętnie więc spisze się w roli drugiego śniadania. I doda energii na cały dzień!

Składniki: Szklanka jagód, szklanka jogurtu, sok z jednej limonki, 3-4 łyżki miodu, kostki lodu;

Przygotowanie: Jagody, miód, sok z limonki i jogurt umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu. Napój możemy udekorować miętą.

Jagodzianki

Letni smak dzieciństwa. Te puszyste drożdżówki kuszą zapachem i wyważoną słodyczą. Jagodzianek nie sposób nie lubić!

Składniki na około 30 jagodzianek: 10 dag drożdży, 0,5 kg jagód, 1 kg mąki, 6 żółtek i 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru białego, torebka cukru waniliowego, 15 dag masła, szczypta soli;

Przygotowanie: Przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, z połową szklanki letniego mleka i łyżką mąki. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka i 1 jajko ucieramy ze szklanką cukru białego i cukrem waniliowym.

W mące robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże, lekko przysypujemy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy mleko oraz utarte z cukrem jajka i żółtka. Na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie "odchodzić" od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Przebieramy jagody, myjemy je, osuszamy i mieszamy z pozostałym cukrem.

Z ciasta formujemy bułeczki, nakładamy na nie jagody i szczelnie zalepiamy. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto jagodowe

Udanym kulinarnym wypiekom często sprzyja prostota. To łatwe w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. I nigdy nie rozczarowuje smakiem.

Składniki: 3 szklanki mąki, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany, 0,5 kg jagód.

Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i śmietanę. Całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy połowę ciasta, a na nie wykładamy na jagody. Resztę ciasta kładziemy na wierzch. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Muffinki jagodowo-cytrynowe

Wspaniały deser, który zasmakuje dzieciom i dorosłym. Doskonały z mlekiem albo kawą. Rozpływa się w ustach!

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka brązowego cukru, 1/3 szklanki cukru pudru (do posypania muffinek), 2 jajka, płaska łyżeczka sody, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju słonecznikowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, szklanka jagód.

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą rozbełtane jajka, olej, jogurt i sok z cytryny. Następnie dodajemy cukier i znów dokładnie mieszamy. Składniki mokre łączymy z suchymi. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki (wypełniamy około połowę każdej foremki). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.