Można przygotować z nich aromatyczny chłodnik, wypełnić je kaszą lub po prostu podać z makaronem. Cieszmy się trwającym sezonem na pomidory, które właśnie teraz zachwycają głębią smaku. I świetnie spisują się w każdej postaci, nie tylko na klasycznej kanapce.

REKLAMA

Prosty makaron z klasycznym pomidorowym sosem. Aromatyczny dzięki świeżej bazylii!

Składniki na około 3-4 porcje: Opakowanie makaronu typu muszle, 3 pomidory, 40 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, kulka mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pęczek bazylii, sól, pieprz.

Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Obieramy pieczarki, myjemy pod strumieniem zimnej wody i kroimy. Chwilę podsmażamy je na oliwie z oliwek. Ugotowane muszle oblewamy zimną wodą i napełniamy je pieczarkami. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Przygotowujemy sos, którym polejemy makaron. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie aż puszczą soki. Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Makaron polewamy sosem i posypujemy plastrami mozzarelli. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kęski kurczaka z pomidorową salsą:

Meksykańska salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Grzanek, chipsów, mięs. Świetnie smakuje na przykład z kęskami kurczaka.

Składniki dla 2-3 osób:

Do salsy potrzebujemy: 3 duże pomidory, 1 czerwona cebula, pęczek świeżej kolendry, sok z jednej limonki, 1 papryczka chili, szczypta soli i pieprzu.

Do salsy w proponowanym zestawieniu potrzebujemy także: podwójnej piersi z kurczaka, łyżeczki słodkiej papryki, pół szklanki mąki, bułki tartej, 1 jajko.

Przygotowanie salsy:

Wyciskamy sok z pomidorów obranych ze skórki. W ten sposób pozbędziemy się pestek. W kostkę kroimy miąższ, dodajemy drobno posiekaną cebulę, kolendrę, chili (bez pestek, inaczej sos będzie za ostry!) i sos z limonki. Możemy odstawić na około pół godziny w chłodne miejsce. Dopiero następnie doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy ściereczką lub folią na kolejne pół godziny tak, by salsa puściła odrobinę soku.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Każdy kawałek oprószamy papryką, solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga: po około 10 minutach przewracamy kęski na drugą stronę.