Wkrótce w Słowacji będzie można jeść mięso niedźwiedzi brunatnych. Rząd zgodził się na plany jego sprzedaży. W zeszłym miesiącu zatwierdził natomiast plan odstrzelenia około jednej czwartej z 1300 niedźwiedzi brunatnych żyjących w kraju. W Unii Europejskiej niedźwiedzie brunatne są gatunkiem chronionym.

REKLAMA

  • Słowacja zdecydowała o odstrzale 1/4 populacji niedźwiedzi brunatnych z powodu ataków na ludzi.
  • Rząd ogłosił, że mięso z zabitych niedźwiedzi będzie sprzedawane, by zapobiec marnotrawieniu żywności.
  • Sprzedaż mięsa rozpocznie się od przyszłego tygodnia.
  • Niedźwiedzie brunatne są chronione w UE, zabijanie dozwolone tylko w wyjątkowych przypadkach.

W ubiegłym miesiącu słowacki rząd ogłosił, że jedna czwarta niedźwiedzi brunatnych żyjących w tym kraju zostanie odstrzelona. To reakcja na ataki tych zwierząt na ludzi.

Słowaccy rządzący: Koniec z marnowaniem żywności

Teraz rząd Słowacji zdecydował, że mięso z zabitych niedźwiedzi będzie sprzedawane. Tłumaczenie - ma to zapobiec marnotrawieniu żywności.

Od przyszłego tygodnia organizacje podlegające ministerstwu środowiska będą mogły oferować mięso do sprzedaży, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów prawnych i higienicznych.

Wiceminister środowiska Filip Kuffa stwierdził, że dotychczasowe oddawanie zastrzelonych niedźwiedzi do zakładów utylizacji było marnotrawstwem.

Sprzedamy mięso każdego zastrzelonego zwierzęcia, które spełnia określone warunki. Dlaczego? Ponieważ mięso niedźwiedzia jest jadalne - powiedział.

Rocznie 10 ataków niedźwiedzi na ludzi

W Słowacji w latach 2000-2020 kraj odnotował łącznie 54 ataki niedźwiedzi. Średnia liczba ataków wzrosła również do 10 rocznie.

W kwietniu mężczyzna został śmiertelnie zagryziony podczas spaceru po lesie w środkowej Słowacji.

Niedługo potem premier Robert Fico ogłosił decyzję o odstrzale niedźwiedzi. Nie możemy żyć w kraju, w którym ludzie boją się chodzić do lasu - uzasadniał.

Zapowiedział, że jego rząd zamierza zastrzelić do 350 niedźwiedzi brunatnych. Rząd Fico twierdzi, że przyczyną ataków jest nadmierna populacja niedźwiedzi.

Niedźwiedzie brunatne chronione w Unii Europejskiej

Niedźwiedzie brunatne są objęte ścisłą ochroną na mocy dyrektyw UE, a ich zabijanie jest dozwolone wyłącznie w wyjątkowych przypadkach, na przykład gdy istnieje zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego.

Mięso niedźwiedzia nie jest w Europie powszechnie spożywane i uważane jest za przysmak jedynie w kilku regionach.

W większości państw członkowskich UE surowe przepisy łowieckie i status niedźwiedzi chronionych oznaczają, że mięso jest rzadko dostępne. Jeśli już, to zazwyczaj pochodzi z kontrolowanych odstrzałów lub licencjonowanych polowań i nie jest powszechnie dostępne w restauracjach lub sklepach.

Służby zdrowia ostrzegają, że w miejscach, gdzie spożywane jest mięso niedźwiedzie, istnieje ryzyko zakażenia włosieniem krętym - pasożytem, który może wywołać poważne choroby u ludzi.