Wkrótce w Słowacji będzie można jeść mięso niedźwiedzi brunatnych. Rząd zgodził się na plany jego sprzedaży. W zeszłym miesiącu zatwierdził natomiast plan odstrzelenia około jednej czwartej z 1300 niedźwiedzi brunatnych żyjących w kraju. W Unii Europejskiej niedźwiedzie brunatne są gatunkiem chronionym.
- Słowacja zdecydowała o odstrzale 1/4 populacji niedźwiedzi brunatnych z powodu ataków na ludzi.
- Rząd ogłosił, że mięso z zabitych niedźwiedzi będzie sprzedawane, by zapobiec marnotrawieniu żywności.
- Sprzedaż mięsa rozpocznie się od przyszłego tygodnia.
- Niedźwiedzie brunatne są chronione w UE, zabijanie dozwolone tylko w wyjątkowych przypadkach.
W ubiegłym miesiącu słowacki rząd ogłosił, że jedna czwarta niedźwiedzi brunatnych żyjących w tym kraju zostanie odstrzelona. To reakcja na ataki tych zwierząt na ludzi.
Teraz rząd Słowacji zdecydował, że mięso z zabitych niedźwiedzi będzie sprzedawane. Tłumaczenie - ma to zapobiec marnotrawieniu żywności.
Od przyszłego tygodnia organizacje podlegające ministerstwu środowiska będą mogły oferować mięso do sprzedaży, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów prawnych i higienicznych.
Wiceminister środowiska Filip Kuffa stwierdził, że dotychczasowe oddawanie zastrzelonych niedźwiedzi do zakładów utylizacji było marnotrawstwem.
Sprzedamy mięso każdego zastrzelonego zwierzęcia, które spełnia określone warunki. Dlaczego? Ponieważ mięso niedźwiedzia jest jadalne - powiedział.
W Słowacji w latach 2000-2020 kraj odnotował łącznie 54 ataki niedźwiedzi. Średnia liczba ataków wzrosła również do 10 rocznie.
W kwietniu mężczyzna został śmiertelnie zagryziony podczas spaceru po lesie w środkowej Słowacji.
Niedługo potem premier Robert Fico ogłosił decyzję o odstrzale niedźwiedzi. Nie możemy żyć w kraju, w którym ludzie boją się chodzić do lasu - uzasadniał.
Zapowiedział, że jego rząd zamierza zastrzelić do 350 niedźwiedzi brunatnych. Rząd Fico twierdzi, że przyczyną ataków jest nadmierna populacja niedźwiedzi.
Niedźwiedzie brunatne są objęte ścisłą ochroną na mocy dyrektyw UE, a ich zabijanie jest dozwolone wyłącznie w wyjątkowych przypadkach, na przykład gdy istnieje zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego.
Mięso niedźwiedzia nie jest w Europie powszechnie spożywane i uważane jest za przysmak jedynie w kilku regionach.
W większości państw członkowskich UE surowe przepisy łowieckie i status niedźwiedzi chronionych oznaczają, że mięso jest rzadko dostępne. Jeśli już, to zazwyczaj pochodzi z kontrolowanych odstrzałów lub licencjonowanych polowań i nie jest powszechnie dostępne w restauracjach lub sklepach.
Służby zdrowia ostrzegają, że w miejscach, gdzie spożywane jest mięso niedźwiedzie, istnieje ryzyko zakażenia włosieniem krętym - pasożytem, który może wywołać poważne choroby u ludzi.